Ποιοι Είμαστε

Το εργαστήριο Αναπνευστικής Φυσιολογίας αποτελεί μέρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επικεφαλής του Εργαστηρίου είναι ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδοπνευμονολόγος Δρ Παναγιώτης Γιάλλουρος και αριθμεί 12 μέλη (ακαδημαϊκούς, μεταδιδακτορικούς, ερευνητές). Συνολικά, το εργαστήριο Αναπνευστικής Φυσιολογίας και το δίκτυο των συνεργατών του αποτελούν μία ομάδα επαγγελματιών υγείας από διάφορες ειδικότητες (κλινικοί ιατροί, νοσοκόμοι, φυσιοθεραπευτές) και ερευνητές.

Το εργαστήριο παρέχει εκπαίδευση και κλινικές υπηρεσίες ενώ παράγει έρευνα στο τομέα των αναπνευστικών παθήσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σπάνιες, κληρονομικές, αναπνευστικές παθήσεις όπως η Πρωτοπαθής Δυσκινησία των Κροσσών και η Κυστική Ίνωση. Επιπρόσθετα το εργαστήριο δραστηριοποιείται στην έρευνα σχετικά με την περιβαλλοντική και δημόσια υγεία, κυρίως όσον αφορά τις επιπτώσεις των αέριων ρύπων και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων σε κοινές αναπνευστικές παθήσεις όπως το Άσθμα.

Προσωπικό

Παναγιώτης Γιάλλουρος

Παναγιώτης Γιάλλουρος

Καθηγητής Παιδιατρικής
Ο Καθηγητής Παναγιώτης Γιάλουρος είναι παιδιατρικός πνευμονολόγος και είναι ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Αναπνευστικής Φυσιολογίας και της Υπηρεσίας Πρωτοπαθούς Δυσκινησίας των Κροσσών. Είναι επίσης ο συντονιστής έργου του προγράμματος LIFE MEDEA και συμμετέχει ως επικεφαλής δέσμης εργασιών σε άλλα έργα που εστιάζονται στις αναπνευστικές νόσους και τη δημόσια υγεία.
Παναγιώτης Κουής

Παναγιώτης Κουής

Ειδικός Επιστημονικός Ερευνητής
Ο Παναγιώτης Κουής είναι βιολόγος με διδακτορικό στην περιβαλλοντική υγεία. Είναι συντονιστής του έργου για το LIFE MEDEA και συμμετέχει σε διαγνωστικές εξετάσεις για ΠΔΚ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αναπνευστική φυσιολογία και την επιδημιολογία του αναπνευστικού συστήματος.
Σκεύη Στυλιανού-Ρήγα

Σκεύη Στυλιανού-Ρήγα

Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό
Η Δρ. Στυλιανού-Ρήγα είναι παιδίατρος-νεογνολόγος που ασχολείται με την εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά τη διάρκεια της παιδιατρικής κλινικής τους εκπαίδευσης. Επιπλέον, η Δρ. Στυλιανού-Ρήγα διεκπονεί διδακτορικές σπουδές σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αναπνευστικής Φυσιολογίας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μαρία Κάκκουρα

Μαρία Κάκκουρα

Ειδικός Ερευνητικός Επιστήμονας
Η Μαρία Κάκκουρα είναι βιολόγος με διδακτορικό στη Μοριακή Ιατρική. Συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE MEDEA και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη δημόσια υγεία και τη γενετική επιδημιολογία.
Πέτρος Μουζουρίδης

Πέτρος Μουζουρίδης

Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Ρευστομηχανικής Πανεπιστημίου Κύπρου
Ο Δρ. Μουζουρίδης έχει σπουδάσει Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες και έχει διδακτορικό στην Περιβαλλοντική Μηχανική. Συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE MEDEA και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη ροή αέρα και τη ρύπανση σε αστικές περιοχές.
Αίγλη Ευρυβιάδου

Αίγλη Ευρυβιάδου

Ειδική Ερευνητική Επιστήμονας
Η Αιγλή Ευρυβιάδου είναι μοριακή βιολόγος με διδακτορικό στην καρδιαγγειακή επιστήμη. Συμμετέχει στη διάγνωση ΠΔΚ με μετρήσεις ρινικού μονοξειδίου του αζώτου, αξιολόγηση της κινητικότητας των κροσσών και πραγματοποίηση καλλιεργειών ALI. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αναπνευστική φυσιολογία και τη μοριακή παθολογία.
Παρασκευή Κιννή

Παρασκευή Κιννή

Ειδική Ερευνητική Επιστήμονας
Η Παρασκευή Κιννή είναι χημικός με μεταπτυχιακό στην Επιδημιολογία και τη Βιοστατιστική. Συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE MEDEA και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την κοινωνική επιδημιολογία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Μαργαρίτα Καλυβά

Μαργαρίτα Καλυβά

Ειδική Ερευνητική Επιστήμονας
Η Μαργαρίτα Καλυβά είναι βιολόγος με μεταπτυχιακό στην επιδημιολογία και τη βιοστατιστική. Συμμετέχει στη διάγνωση της ΠΔΚ με μετρήσεις ρινικού μονοξειδίου του αζώτου, εκτίμηση της κινητικότητας των κροσσών και πραγματοποίηση καλλιεργειών ALI.
Αντώνης Μηχανικού

Αντώνης Μηχανικού

Ειδικός Ερευνητικός Επιστήμονας
Ο Αντώνης Μηχανικού είναι χημικός και διενεργεί μεταπτυχιακές σπουδές στις Βιοϊατρικές Επιστήμες. Συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE MEDEA και πιο συγκεκριμένα στις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Μάριος Λεμονάρης

Μάριος Λεμονάρης

Ειδικός Ερευνητικός Επιστήμονας
Ο Μάριος Λεμονάρης είναι κάτοχος πτυχίου στη Βιοϊατρική Επιστήμη και φοιτά στην Ιατρική Σχολή. Συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE MEDEA και πιο συγκεκριμένα στην πρόσληψη ασθενών με κολπική μαρμαρυγή στο νοσοκομείο και στη συλλογή δεδομένων βηματοδότη.
Σταύρια-Άρτεμις Ηλία

Σταύρια-Άρτεμις Ηλία

Ειδική Ερευνητική Επιστήμονας
Η Σταύρια-Άρτεμις Ηλία είναι Μαθηματικός-Στατιστικολόγος με μεταπτυχιακό στη Μαθηματική Ιατρική και Βιολογία και μεταπτυχιακό στης Δημόσια Υγείας. Συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE MEDEA και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη δημόσια υγεία και την επιδημιολογία.
Αντρέας Ελευθερίου

Αντρέας Ελευθερίου

Ειδικός Ερευνητικός Επιστήμονας
Ο Ανδρέας Ελευθερίου έχει σπουδάσει Περιβαλλοντική Γεωγραφία και έχει μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Αξιολόγηση και Διαχείριση. Είναι φοιτητής Διδακτορικού στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και συμμετέχει στο Πρόγραμμα MEDEA ως επιστήμονας μετεωρολογίας και έρευνας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συνεργάτες

Στεφανία Παπαθεοδώρου

Στεφανία Παπαθεοδώρου

Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Λέκτορας στην Επιδημιολογία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Hrvard T.H. Chan
Η Δρ. Παπαθεοδώρου είναι μαιευτήρας και γυναικολόγος. Τα κλινικά ερευνητικά ενδιαφέροντα της περιλαμβάνουν παράγοντες κινδύνου και παρεμβάσεις για πρόωρο τοκετό, έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών στο επίπεδο του εμβρύου, εγκυμοσύνη και αποβολή. Έχει αναπτύξει διάφορες νέες μετερευνητικές μεθόδους για τη λήψη κλινικών αποφάσεων και τα ενδιαφέροντα της περιλαμβάνουν προηγμένες επιδημιολογικές μεθόδους (όπως το τεστ υπερβολικής σημαντικότητας και το ανώτατο όριο αξιοπιστίας)
Σουζάνα Αχιλλέως

Σουζάνα Αχιλλέως

Μεταδιδακτορική Eρευνήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η Σουζάνα Αχιλλέως είναι χημικός με διδακτορικό στην Περιβαλλοντική Υγεία. Είναι υπεύθυνη για τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE MEDEA. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις σχετικές επιπτώσεις στην υγεία.
Κυριάκος Κυριάκου

Κυριάκος Κυριάκου

Ανώτερος Επιστήμονας και Προϊστάμενος Τμήματος Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας / Μοριακής Παθολογίας, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου
Ο Δρ Κυριάκος Κυριάκου είναι Καθηγητής και Κοσμήτορας της Κυπριακής Σχολής Μοριακής Ιατρικής και επικεφαλής του Τμήματος Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας / Μοριακής Παθολογίας. Το τμήμα προσφέρει μια κεντρική διαγνωστική υπηρεσία υπερδομής, καθώς και μια σειρά γενετικών υπηρεσιών που αξιολογούν την προδιάθεση για κοινά κληρονομικά καρκινικά σύνδρομα. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στη Ηλεκτρονική Μικροσκοπία, καθώς και στην Γενετική του Καρκίνου. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη γενετική επιδημιολογία και τη μοριακή παθολογία του καρκίνου, των διαταραχών των κροσσών και των πρωτεϊνωμάτων του καρκίνου.
Αντρέας Χατζησάββας

Αντρέας Χατζησάββας

Επιστήμονας στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας / Μοριακής Παθολογίας, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου
Ο Δρ. Ανδρέας Χατζησάββας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Κυπριακής Σχολής Μοριακής Ιατρικής και Επιστήμονα στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας / Μοριακής Παθολογίας. Έχει δραστηριοποιηθεί στην έρευνα που περιλαμβάνει τη γενετική του καρκίνου, την επιδημιολογία, καθώς και τη νεφρολογία, τις μιτοχονδριακές και τις νευρομυϊκές διαταραχές. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την γενετική του καρκίνου, την πρωτεϊνωματική του καρκίνου και τις μιτοχονδριακές διαταραχές.
Αριστούλα Τολιοπούλου

Αριστούλα Τολιοπούλου

Φυσιοθεραπεύτρια στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ
Η Αριστούλα Τολιοπούλου είναι παιδιατρική φυσιοθεραπευτής και εγγεγραμμένο μέλος της εταιρίας φυσιοθεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκλήρωσε ένα BSc (Hons) στην Αθλητική Αποκατάσταση και ένα Bsc (Hons) στη Φυσικοθεραπεία από το Πανεπιστήμιο του Salford UK. Έχει δουλέψει στο νοσοκομείο Great Ormond Street στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσω της επιπρόσθετης εκπαίδευσης και ταυτόχρονα με τα άλλα καθήκοντά της έχει επικεντρωθεί στην αναπνευστική φυσιοθεραπεία και έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Διατελεί μέλος της υπηρεσίας ΠΔΚ της Κύπρου και συνεργάζεται τόσο με παιδιατρικούς όσο και με ενήλικες ασθενείς με ΠΔΚ.
Πάρης Σκουρίδης

Πάρης Σκουρίδης

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ο Δρ. Σκουρίδης είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας, ηγείται της μοναδικής μονάδας Xenopus στην Κύπρο και είναι ο συντονιστής του έργου RPF "Ciliary Adhesions and their role in Ciliogenesis and Ciliary function". Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη δημιουργία της οργάνωσης ιστών και της μορφογένεσης, καθώς και στην κροσσογένεση και στην κατευθυνόμενη ροή της βλέννας.
Μαρία Λοιζίδου

Μαρία Λοιζίδου

Επιστημονική Υπεύθυνη Εργαστηρίου στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας / Μοριακής Παθολογίας στο Κυπριακό Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής
Η Δρ Μαρία Λοϊζίδου κατέχει διδακτορικό στη Γενετική του Καρκίνου / Γενετική Επιδημιολογία. Έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη και επικύρωση νέων διαγνωστικών εξετάσεων μοριακής γενετικής για την κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο, οι οποίες αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος των υπηρεσιών που προσφέρει το ΙΝΓΚ. Η Μαρία συμμετέχει επίσης σε γενετικές εξετάσεις για τη διάγνωση της ΠΔΚ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη του καρκίνου τόσο στο ερευνητικό όσο και στο διαγνωστικό επίπεδο.
Παναγιώτα Πίρπα

Παναγιώτα Πίρπα

Επιστημονική Υπεύθυνη Εργαστηρίου στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας / Μοριακής Παθολογίας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου
Η Παναγιώτα Πίρπα είναι βιολόγος με μεταπτυχιακό στην Ιατρική Γενετική. Είναι υπεύθυνη για τη γενετική εξέταση της ΠΔΚ και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον μοριακό χαρακτηρισμό των ανωμαλιών των κροσσών και την ταυτοποίηση των γενετικών περιοχών που αυξάνουν την ευαισθησία στον καρκίνο.
Louiza Potamiti

Louiza Potamiti

Επιστημονική Υπεύθυνη Εργαστηρίου στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας / Μοριακής Παθολογίας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου
Η Λουίζα Ποταμίτη είναι Ιατρικός Τεχνολόγος Εργαστηρίου. Κατέχει μεταπτυχιακό στη Μοριακή Γενετική. Συμμετέχει στην διαγνωση ΠΔΚ μέσω Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μοριακή παθολογία και διαταραχές των κροσσών.
Νίκος Μίντλετον

Νίκος Μίντλετον

Αναπληρωτής Καθηγητής στη Μεθοδολογία Έρευνας των Επιστημών Υγείας και Βιοστατιστική στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ο Δρ. Μίντλετον είναι στατιστικολόγος με διδακτορικό στην επιδημιολογία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στη σφαίρα των χρόνιων ασθενειών (π.χ. άσθμα, καρκίνος), της ψυχικής υγείας και της γεωγραφικής επιδημιολογίας, ιδίως όσον αφορά τις ανισότητες στην υγεία του πληθυσμού και τους κοινωνικούς και φυσικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που καθορίζουν την υγεία.
Μαρκέλα Μάρκου

Μαρκέλα Μάρκου

Υπεύθυνη Μικροβιολογικού Τμήματος Νοσοκομείο Μακάριος ΙΙΙ
H Δρ Μάρκου είναι ιατρός μικροβιολόγος και είναι υπεύθυνη για την καλλιέργεια αναπνευστικών δειγμάτων από ασθενείς με ΠΔΚ και κυστική ίνωση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη μοριακό χαρακτηρισμό των βακτηρίων ψευδομονάδας που απομονώνονται από αναπνευστικά δείγματα ασθενών με ΠΔΚ και ΚΙ.
Φοίβος Ιωάννου

Φοίβος Ιωάννου

Νοσοκομειακός Λειτουργός Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ
Ο Φοίβος Ιωάννου διετελεί ως Νοσοκομειακός Λειτουργός στην κλινική Παιδιατρικής Πνευμονολογίας του Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ. Είναι υπεύθυνος για την εξέταση της πνευμονικής λειτουργίας των ασθενών με ΠΔΚ. Επιπρόσθετα, διενεργεί διδακτορικές σπουδές για την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΠΔΚ σε συνάρτηση με την υγεία τους.